Picture

The Low Impact Man,

Steven Vromman

 

De Low impact man is een meneer die zes maanden lang met zo een klein mogelijke voetafdruk heeft proberen te leven.
We contacteerden hem, stelden hem per mail een paar vragen. Hieronder lees je wat we als antwoord kregen:


 

Hoe ben je op het idee gekomen?

Ik was meer en meer bewust van de impact die wij hebben door onze levensstijl. Problemen als klimaatverandering en vervuiling van leefmilieu zijn daar de gevolgen van. Onze ecologische voetafdruk is zo groot dat als iedereen leeft als een Belg we drie planeten nodig hebben. Daarom wou ik uitproberen of het mogelijk was om te leven met een veel kleinere impact.

De eerste bedoeling was om dit vooral voor mezelf te doen, maar toen de pers over mijn initiatief hoorde kreeg ik heel wat aandacht. Het is ook Canvas die dan naar mij is gekomen met de vraag om er een documentaire over te maken.

Ga je het nog een keer doen?

Ik ben er eigenlijk nog steeds mee bezig, al is het iets minder extreem dan tijdens het eerste jaar.

 

Hoe groot was je voetafdruk? En hoe groot is hij nu?

Voor ik begon 3,5 hectare, na de eerste zes maanden 1,67 ha en nu ongeveer 1,9 hectaren. Eigenlijk zou het dak van mijn huis moeten geïsoleerd worden. Maar omdat ik huurder ben, is dat niet gelukt (de huisbaas wil dit liever niet betalen)

Wat vind je het moeilijkst?

Minder energie verbruiken voor verwarming is redelijk moeilijk, omdat ik in een slecht geïsoleerd huis woon en het een koude winter was. Maar nu ben ik het al gewoon om met 18 graden te leven.

Wat waren de reacties van je kinderen?

Ze vonden het soms lastig als er journalisten of TV ploegen langs kwamen om vragen te stellen. De praktische dingen in huis vinden ze niet zo erg. Ze vinden het prima om geen vlees te eten en om met de fiets naar school te gaan. Ze doen ook niet alles zo extreem als ik, ze mogen wel eens een bad nemen en kopen van hun zakgeld wat ze zelf willen,

Wie inspireerde jou?

Daar kan ik niet direct een naam op plakken, ik denk dat ik al heel mijn leven geïnspireerd wordt door gewone mensen die kleine dingen doen voor andere mensen of voor het milieu…